Kaikille on jo varmaan selvää, että iho kannattaa suojata UV-säteilyltä. En aio paneutua nyt siihen, vaan siihen, millä se kannattaa suojata.

Ihosyöpä tilastot kukoistavat.

Ikunas ennen ei olla löträilty näin paljon aurinkosuojavoiteilla ja silti ihosyöpä tilastot kukoistavat kukoistamistaan. Sanotaan sen johtuvan, että matkustelemme ja oleskelemme auringossa enemmän. Minä en tätä selitystä kyllä ihan pureskelematta niele. Ennen lapset olivat pihalla suunnilleen kaiken valoisan ajan sään salliessa ja pelloilla rehkittiin kesäisin päivät pitkät. Ei tietenkään talvella lennetty Las Palmasiin, mutta kyllä varmaan oltiin ulkona paljon enemmän, kuin mitä me olemme nykyisin. Otsoni kehä on juu heikentynyt, mutta entäs jos osasyynä on myös meidän iholle levittämä aurinkosuojavoide, se on asia joka minua huolestuttaa.

Ovatko kemialliset aurinkosuojavoiteet edes turvallisia?

En ole enää ollenkaan vakuuttunut kemiallisten aurinkosuojavoiteiden turvallisuudesta. Kemialliset aurinkosuojafiltterit imeytyvät iholle ja absorboivat UV-säteilyn itseensä vapauttaen sen sitten iholle lämpönä. Näittenhän turvallisuus testataan kontrolloiduissa laboratorio oloissa, mutta entäs sitten oikeassa elämässä, mitäs jos voide reagoikin jonkun muun aineosan kanssa ja muuttuukin sitten joksikin muuksi, kuin pelkäksi lämmöksi, aiheuttaen soluissamme jotain mitä sen ei pitäisi tehdä?

Maailmalta on monista tutkimuksista tullut jo huolestuttavia tuloksia kemiallisten UV-filttereitten käyttäytymisestä, esim. avobentsonin ja oksibentsonin  (tyypillisimmät UV-filtterit kemiallisissa aurinkosuojatuotteissa) on huomattu imeytyvän verenkiertoon ja sitä on löydetty myös ÄIDIN RINTAMAIDOSTA!!! Avobentsonia on löydetty elimistöstä monen päivän jälkeenkin vaikka tuotetta oli levitetty vain kertaalleen.  Avobentsoni altistuessaan UV-valolle ja kloorille samanaikaisesti on todettu aiheuttavan hormonaalisia, neurologisia muutoksia sekä muuttuen karsinogeeniksi aiheuttaen pahimmillaan syöpää.

Nämä asiat saadessani tietooni muutama vuosi sitten, laitoin hoitolassani kaikki kemialliset aurinkosuojatuotteet hurjaan poisto aleen. Kerroin kyllä jokaiselle mielipiteeni kemiallisista UV-filttereistä ja nauroinki asiakkailleni, että enkö olekin hyvä myyjä, kun esittelen ale tuotteita samalla sanoen etten suosittele niiden ostamista ja käyttämistä 😂😂😂 Taas tullaan tähän, miten ihanaa on, kun on oma pomonsa, saa juuri päättää mitä myy ja mitä ei myy.

Fysikaaliset aurinkosuojat.

Titaanidioksidi ja sinkkioksidi ovat mineraaleja joita käytetään fysikaalisissa aurinkosuoja tuotteissa. Ne eivät imeydy ihoon* eivätkä  muutu miksikään vaan  antavat välittömän suojan heijastamalla UVA sekä UVB säteet pois iholta. Niistä ei ole raportoitu mitään allergisia reaktioita.

Fysikaalisten aurinkosuojatuotteiden kehitys on onneksi mennyt hurjasti eteenpäin, eikä tarvitse enää tyytyä ilkeeseen valkoiseen lähmätahma kalvoon ihollansa. Näitäkin tosin vielä on tarjolla, joten jos satut sellaisen ostamaan, älä ajattele kaikkien fysikaalisten aurinkosuojavoiteiden olevan samaa tasoa.

 

   

 

Toinen asia mikä kannattaa myös huomioida aurinkosuojavoiteita ostaessa, on ettei niissä ole käytetty nanopartikkeleita sillä ne saattavat imeytyä sisäelimiin asti.

Toissa kesänä asiakkaani tuli apteekista ostamansa aurinkosuojavoiteen kanssa hoitolaani pyytäen minua katsomaan tuotteen raaka-aineet läpi. Hänelle oli jäänyt mieleeni ”pauhaamiseni” 😶 kemiallisista aurinkosuojatuotteista ja tuotteessa olikin pelkästään fysikaalisia UV-filttereitä, mutta suluissa sitten lukikin NANO ja hurjinta mielestäni tässä oli se, että voide oli tarkoitettu nimenomaan lapsille. Onneksi tuotteisiin on merkittävä jos se sisältää nanopartikkeleita.

Fysikaaliset aurinkosuojavoiteet pysyvät yleensä hyvin iholla, niin urheillessa kuin uidessa.

Entäs mitä suojakerrointa sitä pitäisi sitten käyttää?

Riittävästi levitettynä SPF15 antaa 93,6% suojan, SPF30 96,3% ja SPF 97,8% ja oleellista on muistaa myös tarpeen vaatiessa lisätä voidetta ja muutenkin olla järkevästi  auringon alla eikä ahnehtia sitä. Jos käytössäsi on kemiallinen suoja niin en kyllä käyttäisi (etenkään vartalolla) SPF50 sillä verrattuna esim SPF30 niin kemikaalikuorma kasvaa oleellisesti. Tai enhän minä enää suostu vartalolleni mitään kemiallista aurinkosuojaa laittamaankaan 😊

Suihkutettavia aurinkovoiteita käyttäessä kannattaa varoa, ettei niitä tule hengittäneeksi.

Huomioi D-vitamiinin saanti.

Aurinkosuojavoidetta ei kannata välttämättä heti hinkata päästävarpaisiin. Itse yleensä voitelen yläkropan ennen ulos menoa ja myöhemmin noin 15-30min (en pala herkästi) päästä levitän voiteen myös jalkoihin, varmistaen näin myös D-vitamiinin saannin.

Jos kaiken lukemasi jälkeen kuitenkin edelleen haluat  käyttää kemiallisia suojia, niin huomio ettei ne ole hyväksi vesistöille ja etenkään koralleille.

Itse toivon, että me kuluttajat ruvettaisiin vaatimaan pelkkiä fysikaalisia aurinkosuojia, jotta kemiallisten aurinkosuojien valmistaminen hiipuisi. Tämäkin on asia mihin voimme omilla valinnoillamme todellakin vaikuttaa.

 

Lykopeeni antaa sisäsesti suojaa UV-säteilyn haittavaikutuksilta, Joten etenkin kesällä kannattaa herkutella papaijalla, vesimelonilla ja lämmitetyillä tomaateilla (lykopeiini ei imeydy niin hyvin ”tuoreesta” tomaatista)

Turvallisia, nautinnollisia hetkiä, ihanasta auringosta nauttien.

 

Tuote suosituksia, ja missään ei ole nanopartikkeleita eikä kemiallisia suojia.

Tämä on hoitolani suosituin fysikaalinen aurinkosuojavoide, ei jätä valkoista pintaa, toimii oikein hyvin myös meikin alla, tätä löytyy myös sävytettynä, hinta laatu suhde oikein hyvä sillä tuote on 100ml: iS CLINICAL ECLIPSE SPF 50  

Viime kuussa  dermalogica lanseerasi heidän uuden fysikaalisen kasvojen aurinkosuojavoiteen ja siitä on tullut kyllä nyt ehdottomasti oma suosikki fysikaalinen aurinkosuojavoiteeni, sillä se on myös kaikista hoitavin ja couperosa poskeni kiittävät sen hoitavista, rauhoittavista raaka-aineista. Kaikista kevyin voide , loistavasti toimii meikin kanssa, joten tämä on nyt siirtynyt itselläni arki käyttöön kasvoillani ja vapaa-aikana löträilen tolla iS CLINICAL.illa sillä onhan se halvempi 🙂 dermalogica Invisible Physical Defense SPF30

Kotimainen BTB13 lanseerasi ihanan antioksidanttisen BB voiteen SPF15. Ihon väriin mukautuva BB-voide tasoittaa ihon kirjavuutta ja kevyesti valoa taittava koostumus heleyttää ihoa tehden siitä raikkaan ja kimmoisan näköisen. Ihosta tulee kaunis kuin photoshopattu 🙂

Lisäsuojaa antaa tämä lempparikategorioihin kuuluva tuotteeni jonka kunniaksi olen kirjoittanut ihan oman blogi kirjoituksenkin 🙂  dermalogica Skin Perfect Primer SPF30

Todella ihanasti, tasaisesti levittyvä sävytetty päivävoide jossa hyvä suoja SPF30, ei keräänny huokosiin. ALGA MARIS 2in1 SPF30  Löytyy kolmea eri sävyä.

Toinen todella loistavasti toimiva sävyttävä päivävoide jossa SPF20 EVOLVE ORGANIC BEAUTY SPF20

Kotimainen kevyt sävytetty päivävoide joka antaa myös maltillista suojaa EKOPHARMA Helsinki, Mustaherukka Värillinen Päivävoide.

Monta vuotta olen etsinyt kohtuu hintaisia hyvin toimivia fysikaalisia aurinkosuojavoiteita vartalolle ja nyt VIHDOINKIN olen sellaiset löytänyt, näistä löytyy SPF15 ja SPF 30 The Ohm Collectionin, Sun Safe  Näitä voi käyttää koko perhe.

Ja uusimmat löydökseni ompi  ALGA MARIS tuote perhe josta löytyy myös lapsen herkälle iholle ihan oma voiteensa ja toki sitä herkkä hipiäinen aikuinenkin saapi käyttää 🙂

Puikot joita hyvä kantaa kokoajan mukana jotta on helppoa lisätä herkille alueille lisäsuojaa: HURRAW SPF15, käy hyvin myös huulille. Sävytetty ALGA MARIS SPF50+ ,aivan loisto puikko, voi vaikka sutia koko kasvoille eikä tee lähmä vaikutusta.

Aurinkosuojavoiteen poisto.

Fysikaalinen aurinkosuoja lähtee parhaiten pois öljypohjaisella puhdistustuotteella. Täältä voit lukea enemmänkin kasvojen kaksoispuhdistuksesta.

Vartalolta on hyvä pestä esim. SAAREN TAIKA Teepuusaippualla ja käyttää pesuhanskoja/sientä tai saippua pussukkaa avuksi.

 

Jos olet Kuopion suunnalla, voit toki tulla shoppailutuntien aikana myös ostoksille hoitolaani tai tulla hakemaan verkkokauppa ostoksesi, säästäen postimaksut 😃

SKY-kosmetologi Eva Kankkunen

 

* lukuunottamatta nanopartikkelikoossa olevia

Lähteitä: Phys.Org, JAMACDCA,   luento kosmetologien ammattimessuilla 2019

P.S Kerro ihmeessä jos olet löytänyt ihanan fysikaalisen aurinkotuotteen, tutustuisin siihen oikein mielelläni ja etenkin jos sinulla on kokemusta näistä mitä minulla on valikoimissani ja pidät tuotettasi vielä parempana 🙂 🙂 🙂

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa