Fysikaalinen aurinkosuoja

Kaikille on jo varmaan selvää, että iho kannattaa suojata UV-säteilyltä. En aio paneutua nyt siihen, vaan siihen, millä se kannattaa suojata.

Ihosyöpä tilastot kukoistavat.

Ikunas ennen ei olla löträilty näin paljon aurinkosuojavoiteilla ja silti ihosyöpä tilastot kukoistavat kukoistamistaan. Sanotaan sen johtuvan, että matkustelemme ja oleskelemme auringossa enemmän. Minä en tätä selitystä kyllä ihan pureskelematta niele. Ennen lapset olivat pihalla suunnilleen kaiken valoisan ajan sään salliessa ja pelloilla rehkittiin kesäisin päivät pitkät. Ei tietenkään talvella lennetty Las Palmasiin, mutta kyllä varmaan oltiin ulkona paljon enemmän, kuin mitä me olemme nykyisin. Otsoni kehä on juu heikentynyt, mutta entäs jos osasyynä on myös meidän iholle levittämän aurinkosuojavoiteen kemikaalit?? Se on asia joka minua huolestuttaa.

Ovatko kemialliset aurinkosuojavoiteet edes turvallisia?

En ole enää ollenkaan vakuuttunut kemiallisten aurinkosuojavoiteiden turvallisuudesta. Kemialliset aurinkosuojafiltterit imeytyvät iholle ja absorboivat UV-säteilyn itseensä vapauttaen sen sitten iholle lämpönä. Ja näin tehdessään se rasittaa esim. herkkiä hiusverisuonia ja aiheuttaa ihossa oksidatiivista stressiä joka ennenaikaisesti ikäännyttää ihoa.

Aurinkovoiteiden turvallisuus testataan kontrolloiduissa laboratorio oloissa, mutta entäs sitten oikeassa elämässä, mitäs jos voide reagoikin jonkun muun aineosan kanssa ja muuttuukin sitten joksikin muuksi, kuin pelkäksi lämmöksi, aiheuttaen soluissamme jotain mitä sen ei pitäisi tehdä?

Maailmalta on monista tutkimuksista tullut jo huolestuttavia tuloksia kemiallisten UV-filttereitten käyttäytymisestä, esim. avobentsonin ja oksibentsonin  (tyypillisimmät UV-filtterit kemiallisissa aurinkosuojatuotteissa) on huomattu imeytyvän verenkiertoon ja sitä on löydetty myös ÄIDIN RINTAMAIDOSTA!!! Avobentsonia on löydetty elimistöstä monen päivän jälkeenkin vaikka tuotetta oli levitetty vain kertaalleen.  Avobentsoni altistuessaan UV-valolle ja kloorille samanaikaisesti on todettu aiheuttavan hormonaalisia, neurologisia muutoksia sekä muuttuen karsinogeeniksi aiheuttaen pahimmillaan syöpää.

Nämä asiat saadessani tietooni muutama vuosi sitten, laitoin hoitolassani kaikki kemialliset aurinkosuojatuotteet hurjaan poisto aleen. Kerroin kyllä jokaiselle mielipiteeni kemiallisista UV-filttereistä ja nauroinki asiakkailleni, että enkö olekin hyvä myyjä, kun esittelen ale tuotteita samalla sanoen etten suosittele niiden ostamista ja käyttämistä ??? Taas tullaan tähän, miten ihanaa on, kun on oma pomonsa, saa juuri päättää mitä myy ja mitä ei myy.

Fysikaaliset aurinkosuojat.

Titaanidioksidi ja sinkkioksidi ovat mineraaleja joita käytetään fysikaalisissa aurinkosuoja tuotteissa. Ne eivät imeydy ihoon* eivätkä  muutu miksikään vaan  antavat välittömän suojan heijastamalla UVA sekä UVB säteet pois iholta. Niistä ei ole raportoitu mitään allergisia reaktioita.

Fysikaalisten aurinkosuojatuotteiden kehitys on onneksi mennyt hurjasti eteenpäin, eikä tarvitse enää tyytyä inhottavaan valkoiseen lähmätahma kalvoon ihollansa. Näitäkin tosin vielä on tarjolla, joten jos satut sellaisen ostamaan, älä ajattele kaikkien fysikaalisten aurinkosuojavoiteiden olevan samaa tasoa.

 

   

 

Toinen asia mikä kannattaa myös huomioida aurinkosuojavoiteita ostaessa, on ettei niissä ole käytetty nanopartikkeleita sillä ne saattavat imeytyä sisäelimiin asti.

Kerran asiakkaani tuli apteekista ostamansa aurinkosuojavoiteen kanssa hoitolaani pyytäen minua katsomaan tuotteen raaka-aineet läpi. Hänelle oli jäänyt mieleeni ”pauhaamiseni” ? kemiallisista aurinkosuojatuotteista ja tuotteessa olikin pelkästään fysikaalisia UV-filttereitä, mutta suluissa sitten lukikin NANO ja hurjinta mielestäni tässä oli se, että voide oli tarkoitettu nimenomaan lapsille. Onneksi tuotteisiin on merkittävä jos se sisältää nanopartikkeleita. Joten se on helppo tarkistaa ostohetkellä.

Fysikaaliset aurinkosuojavoiteet pysyvät yleensä hyvin iholla, niin urheillessa kuin uidessa. Eivätkä myöskään yleensä ärsytä herkkääkään ihoa tai aknea tai ruusufinniä, kunhan pesee tuotteen hyvin pois iholtaan.

Entäs mitä suojakerrointa sitä pitäisi sitten käyttää?

Riittävästi levitettynä SPF15 antaa 93,6% suojan, SPF30 96,3% ja SPF 97,8% ja oleellista on muistaa myös tarpeen vaatiessa lisätä voidetta ja muutenkin olla järkevästi  auringon alla eikä ahnehtia sitä. Jos käytössäsi on kemiallinen suoja niin en kyllä käyttäisi (etenkään vartalolla, kun vain hätätapauksissa) SPF50 sillä verrattuna esim SPF30 niin kemikaalikuorma kasvaa oleellisesti. Tai enhän minä enää suostu vartalolleni mitään kemiallista aurinkosuojaa laittamaankaan ?

Suihkutettavia aurinkovoiteita käyttäessä kannattaa varoa, ettei niitä tule hengittäneeksi.

Huomioi D-vitamiinin saanti.

Aurinkosuojavoidetta ei kannata välttämättä heti hinkata päästävarpaisiin. Itse yleensä voitelen yläkropan ennen ulos menoa ja myöhemmin noin 15-30min (en pala herkästi) päästä levitän voiteen myös jalkoihin, varmistaen näin myös D-vitamiinin saannin.

Jos kaiken lukemasi jälkeen kuitenkin edelleen haluat  käyttää kemiallisia suojia, niin huomio ettei ne ole hyväksi myöskään vesistöille ja etenkään koralleille.

Itse toivon, että me kuluttajat ruvettaisiin vaatimaan pelkkiä fysikaalisia aurinkosuojia, jotta kemiallisten aurinkosuojien valmistaminen hiipuisi. Tämäkin on asia mihin voimme omilla valinnoillamme todellakin vaikuttaa.

 

Lykopeeni antaa sisäsesti suojaa UV-säteilyn haittavaikutuksilta, Joten etenkin kesällä kannattaa herkutella papaijalla, vesimelonilla ja lämmitetyillä tomaateilla (lykopeiini ei imeydy niin hyvin ”tuoreesta” tomaatista)

Turvallisia, nautinnollisia hetkiä, ihanasta auringosta nauttien.

 

Tuote suosituksia, ja missään ei ole nanopartikkeleita eikä kemiallisia suojia.

Tämä on hoitolani suosituin fysikaalinen aurinkosuojavoide, ei jätä valkoista pintaa vaan iho jää hieman mattamaiseksi. Toimii oikein hyvin myös meikin alla, tätä löytyy myös sävytettynä, hinta laatu suhde oikein hyvä sillä tuote on 100ml: iS CLINICAL ECLIPSE SPF 50  

Kotimainen BTB13 Antioxidant Sun Cream SPF30 – Silkkisen ohut, hyvin imeytyvä voide sisältää ruusunmarjaöljyä, Q10:ä sekä ihon ikämuutoksia hoitavaa BTB13-soluaktivaattoria.

iS Clinical Extreme Protect SPF 40 , kun haluat tarjota ihollesi mahdollisimman hoitavaa fysikaalista aurinkosuojaa. Tämä korvaa kasvovoiteen. Ikääntyneelle, herkälle, tulehtuneelle, rosacea iholle.. loistava aurinkosuojavoide hoitavuutensa ansiosta. Tällaista vastaavaa tuotetta ei varmaan markkinoilla olekaan. IS CLINICAL todellakin taitaa aurinkosuojatuotteiden kehittämisen. Voidetta löytyy sävytön ja sävyllisiä.

Dermalogicalta löytyy myös oikein hoitava fysikaalinen aurinkosuojavoide, etenkin herkemmälle iholle: dermalogica Invisible Physical Defense SPF30

Kevyempää suojaa tarjoaa BTB13  antioksidanttinen BB voide SPF15. Ihon väriin mukautuva BB-voide tasoittaa ihon kirjavuutta ja kevyesti valoa taittava koostumus heleyttää ihoa tehden siitä raikkaan ja kimmoisan näköisen. Ihosta tulee kaunis kuin photoshopattu 🙂

Huulille upea ja todella tarpeellinen, hoitava; iS CLINICAL LiProtect SPF35

Lisäsuojaa antaa tämä lempparituotteisiini kuuluva primer;  dermalogica Skin Perfect Primer SPF30

Tai sitten meikki ja tehokas aurinkosuoja samalla: ARTDECO Sun Protection Powder Foundation SPF50

 

 

 

EKOPHARMA Mustikka Sensitive SPF 50  Korkean aurinkosuojan fysikaalinen, hajusteeton aurinkosuojavoide sopii koko perheelle. Öljypohjainen koostumus hoitaa herkkää ihoa. Todella hyvin ihoon imeytyvä, jättää vain ihan todella hentoisen pienenpienen valkoisen hunnun iholle.

EKOPHARMA Tyrni Sun Shield SPF30 Kasvovoide: Korkean suojan aurinkovoide aikuiselle iholle. Antioksidanttinen aurinkovoide imeytyy täydellisesti ja suojaa UVA- ja UVB-säteiltä.

Kotimainen Murumuru Sunny Day Luonnollinen Aurinkovoide SPF 30 on helppo ja miellyttävä levittää kasvojen ja vartalon iholle. Lopputulos on luonnollisen huomaamaton ja tuoksu Murumurun tapaan karkkimaisen ihastuttava!

ALGA MARIS 2in1 SPF30  on todella ihanasti, tasaisesti levittyvä sävytetty päivävoide joka ei keräänny huokosiin. Löytyy kolmea eri sävyä ja hypoallergeeniset SPF50

Murumuru – BB-Voide SPF15, tuoksuu aivan ihanan toffeemaiselle.

Koko perheelle sopiva hajusteeton Acorelle Aurinkosuojasuihke SPF50 150 ml. Tästä voiteesta ei todellakaan muutu muumimamma valkoiseksi ja tämä myös imeytyy täysin, joten tätä on kiva sivellä myös lapsen herkälle iholle. Parhaiten imeytyvä fysikaalinen aurinkosuojavoide spf50 mitä ikinä olen käyttänyt.

 

Sävytetty ALGA MARIS SPF50+ ,aivan loisto puikko, voi vaikka sutia koko kasvoille eikä tee lähmätahma vaikutusta. Tämä puikko pitäisi kaikilla olla kesäisin aina mukana, sillä tällä on helppo lisätä herkille alueille päivän mittaan lisää suojaa, jopa meikin päälle.

HURRAW SPF15, puikko käy hyvin myös huulille.

Huulille ALGA MARIS Aurinkosuoja huulivoide SPF30

 

Aurinkosuojavoiteen poisto.

Fysikaalinen aurinkosuoja lähtee parhaiten pois öljypohjaisella puhdistustuotteella. Täältä voit lukea enemmänkin kasvojen kaksoispuhdistuksesta. Myös BTB13 Misellivedellä  tai EKOPHARMAN Misellivedellä aurinkosuojatuotteen saa hyvin poistumaan.

Vartalolta on hyvä pestä esim. SAAREN TAIKA Teepuusaippualla tai  MARIUS FABRE – Marseille-nestesaippualla sekä käyttää pesuliinaa tai saippuapussukkaa avuksi.

 

 

 

Jos olet Kuopion suunnalla, voit toki tulla shoppailutuntien aikana myös ostoksille hoitolaani tai hakea verkkokauppa ostoksesi säästäen postimaksun 🙂

SKY-kosmetologi Eva Kankkunen

Teksti päivitetty 2/24

* lukuunottamatta nanopartikkelikoossa olevia

Lähteitä: Phys.Org, JAMACDCA,   luento kosmetologien ammattimessuilla 2019

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *